AZ ÉV TÁNCA (TM) és a
DANCE FACTOR (TM) TÁNCOSOK BAJNOKSÁGA
Nemzetközi Táncművészeti Versenyek hivatalos oldala

"Tiszta tánc, tiszta verseny (TM)"

 VERSENYEINK SZABÁLYZATA:

 

Tavaszi Versenyünk        Őszi Versenyünk

 

Nemzetközi Minősítő és Díjkiosztó Táncművészeti versenyeink szabályzata

TAVASZI VERSENYÜNK: "AZ ÉV TÁNCA (TM) TÁNCMŰVÉSZETI VERSENY"

ÖSZI VERSENYÜNK: "DANCE FACTOR (TM) - TÁNCMŰVÉSZETI VERSENY"

 

Versenyszabályzat

 

 1. JELENTKEZÉS:

A verseny nyílt. Versenyen részt vehetnek mindazok, akik elfogadják a versenyszabályzatot.

 

Versenyzési jog:

Jelentkezhet sportegyesület, táncklub, művészeti iskola, egyéni versenyző, amatőr hobbi táncos, illetve általános- és szakközépiskolák illetve kultúrintézmények, egyéb amatőr társulatok, tánciskolák nevében bárki, aki táncprodukcióval rendelkezik.

Versenyzési feltételek:

A verseny amatőr (nem hivatásos táncos) kategóriában kerül megrendezésre, amely a következőt jelenti:

A versenyre nevező táncosok színpadi előadásukért (fellépésükért) tánctevékenységükért semmilyen anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülnek, és nem részesültek eddig sem, a táncolást nem üzletszerűen végzik, hanem hobbi szinten, a tánc öröméért.

Tavaszi versenyeinkre kizárólag új produkcióval lehet nevezni (amelyek még nem vettek részt sem Az Év Tánca, sem a Dance Factor versenyeinken.) Őszi versenyeinkre régi produkciók is nevezhetők.

A versenyre jelentkezni géppel kitöltött jelentkezési lappal lehet a versenykiírásban megjelölt határidőig azevtanca@gmail.com e-mail címen, vagy nyomtatott formában személyesen leadva. Az e-mailban elküldött jelentkezések csak visszaigazolás estében érvényesek! – Bővebben a versenykiírásban.

 

 1. NEVEZÉS, NEVEZÉSI DÍJAK:

A nevezési díjat/díjakat személyesen vagy átutalással a jelentkezéssel egy időben, illetve a megadott határidőig kell rendezni. Nevezési díjat nem áll módunkban visszafizetni, amennyiben már befizette a jelentkező csoport/ egyén! A helyszínen nem lehet nevezni! – Bővebben a versenykiírásban.

 

 1. VERSENYKATEGÓRIÁK:

Egyéni (1 fő)

Duó (2 fő)

Csoport (3-10 fő)

Formáció (11-főtől)

Szóló kategóriában a versenyző csak az életkorának megfelelő korcsoportban indulhat.

Duó esetén az idősebb versenyző életkorát vesszük számításba.

Csoport és formáció esetén a legidősebb versenyző életkorát vesszük számításba.

 

 1. IDŐTARTAM:

Egyéni 1:30-2:30 perc

Duó 1:30-2:30 perc

Csoport 2:30-4:00 perc

Formáció 2:30-4:00 perc

Az időtartam (zeneszámok) hossza:

A versenykategóriákhoz tartozó zenei időtartamot be kell tartani! A zeneszámokat a megfelelő hosszra meg kell vágni! A megengedett időtartam túllépése esetén a zsűri eggyel alacsonyabb minősítést ad a produkciónak, mint amennyit érdemelne, tehát biztos, hogy a produkció gyémánt/kiemelt arany/arany minősítést már nem kaphat! Hosszabb produkciót külön kérésre sem tudunk engedélyezni! A maximum eltérés 5mp lehet! A zenei időtartam hosszát az átküldött zenék alapján ellenőrizzük és túllépés esetén a zsűri értékelő lapján az adott produkcióhoz feltüntetjük.  

 

 1. KORCSOPORTOK:

Mini 4-6 évig

Gyermek 7-10 évig

Junior 11-15 évig

Felnőtt 16-évtől, a tánctanárok csak a felnőtt kategóriában versenyezhetnek!

 

 1. TÁNCKATEGÓRIÁK/EGYÉB KATEGÓRIA:

Tánckategóriák:

I. MODERN TÁNC ALAPÚ SZÍNPADI SHOW TÁNCOK:

Látványtánc, Akrobatikus látványtánc, Modern tánc, Modern Jazz, Art Jazz, Kortárs, Modern balett, Lyrical, Karakter táncok…

II. HIP-HOP ALAPÚ SZÍNPADI SHOW TÁNCOK:

Hip-hop: Old School, Locking’, Girly, New school…Street Dance, Freestyle- Break, Electric boogie, Reggaeton, RNB, Street Jazz…

III. MAZSORETT ALAPÚ SZÍNPADI SHOW KATEGÓRIA:

Tradicionális mazsorett, Modern mazsorett pom-ponnal, bottal, zászlós bottal, vagy egyéb eszközzel, akrobatikus mazsorett, twirling

IV. HASTÁNC ALAPÚ SZÍNPADI SHOW KATEGÓRIA

Egyiptomi, Török, Törzsi (Tribal), Indiai, Gótikus, Fúziós hastánc…

V. TÁNCTERMI TÁNCOK ALAPÚ SZÍNPADI SHOW KATEGÓRIA

Latin, Standard, Történelmi, Divattáncok…

VI. OPEN SZÍNPADI SHOW KATEGÓRIA:

Azok a stílusok sorolhatók ide, amelyek a fenti táncstílusokba nem sorolhatók be, de modern zenére koreografált színpadi produkciók. Pl: Musical, Sztepp, Ír sztepp, Akrobatikus rock and roll, Pop, Disco, Aero Dance, Fitnesz tánc, Zumba, Stilizált folklór…

VII. VERSENYENKÉNT VÁLTOZÓ PLUSZ TÁNCKATEGÓRIÁK 

 

IMPRO-SHOW-kategória (TM): bővebben az aktuális versenykiírásban

 

EGYÉB KATEGÓRIÁK: bővebben az aktuális versenykiírásban

 

MINDEN VERSENYSZÁMBAN FONTOS A SHOW-JELLEG!

 

 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

- A felkészítő tanárok tudomásul veszik, hogy minden versenyző a saját felelősségére versenyez.

- A versenyző köteles követni a verseny menetét és időben, a saját produkciója előtt legalább 3 tánccal megjelenni a színpad mellett és ugyanígy a versenyszám zeneanyagát a megadott határidőig e-mail-ben elküldeni, illetve 1 db biztonsági AUDIO CD-t készíteni. A versenyprogram tájékoztató jellegű, az előre betervezett fellépési idő előtt fél órával a produkcióknak versenyzésre készen kell állniuk.

Produkciók 3-as osztása:

 1. Egy versenyző a színpadon előad.
 2. A színpadra lépő következő csoport a színfalak mögött várakozik.
 3. Az azt követő csoport a színpad bejárati ajtónál várakozik.

A produkció végén szükséges 3 másodperces mozdulatlan végpóz, a referencia fotók készítéséhez, ezért kérjük ezt, előre megkomponálni szíveskedjék.

- A versenyző vagy csoport köteles a felkonferálástól számított 5 másodpercen belül a színpadon megjelenni.

- Be-és levonulási koreográfia nem megengedett!

- A versenyszámok időtartamát be kell tartani!

FIGYELEM!  TILOS a nagy akrobatikus elemek (a test nem ér hozzá a földhöz: szaltók, flikk, szabad átfordulások…) használata, ami alól az ugrások és emelőgyakorlatok és a kézen átfordulások kivételek. Ne az akrobatikáé, hanem a táncé legyen a főszerep! Azokat a koreográfiákat, amelyek tisztán akrobatikus elemekből épülnek fel és táncelemeket nem tartalmaznak a zsűri nem fogja értékelni.

 

Zene: A ZENÉKET E-MAIL-ben kérjük ÁTKÜLDENI!

 1. Minden zeneszámot át kell nevezni a produkció címére (kérjük, ha a vezető nem ért hozzá kérjen segítséget!) Pl: ha a zeneszám címe: That man, de a produkció címe: Charleston, akkor a zene címét át kell írni Charleston-ra.
 2. Formátum: mp3
 3. E-mail, ahová a zenéket várjuk: azevtanca@gmail.com
 4. Beérkezési határidő: az aktuális versenykiírásban.

A verseny zenei anyagát mi készítjük el a technikus részére a végleges rajtlista alapján.

BIZTONSÁGI AUDIO CD:

Ezen túl nem kell minden produkciót külön-külön CD-re kiírni és a regisztrációnál leadni, viszont a biztonság kedvéért minden vezetőnél legyen 1 darab CD, amelyen az összes produkció zenéje rajta van a saját rajtszámaik sorrendjében, ezt kérjük a Tánciskola/csoport/egyéni versenyző nevével és a produkciók címével, rajtszámokkal ellátni. A biztonsági CD-t nem kell a regisztrációnál leadni, az legyen a vezetőnél szükség esetén! (Formátum: AUDIO CD)

 

A produkciók (koreográfiák) címe:

Minden produkciót külön címmel kell ellátni (ez ne a csoport neve legyen)! Amennyiben a produkció címe megegyezik a zeneszám címével, a jelentkezési lapon kizárólag a címet kell feltüntetni, az előadót nem! Ez vonatkozik az átküldött zenei anyagra is!

 

Színpad és színházterem:

A tánctér 70 nm, 7 méter magas. A színpad faburkolatú, színházi graboplast (balett szőnyeg) borítású. A színházterem 450 férőhelyes.

- Fény: Színpadi fény (egyéni kéréseket nem tudunk teljesíteni a verseny tisztasága érdekében)

- Díszletek, kellékek:

- Valamennyi kategóriában és táncstílusban díszletek és kellékek használata megengedett, de ezek nem veszélyeztethetik a versenyző(k) biztonságát. A színpadra kizárólag a versenyző(k) viheti be a saját díszletét a felkonferálástól számítva 5 másodpercen belül.

- a helyszínen színpadpróbára nem lesz lehetőség, viszont a színpadot be lehet járni a verseny kezdése előtt. Bemelegítésre kérjük, hogy ne a színpadot használják, erre lehetőség van a nagyobb öltözőkben, előterekben!

- A színházteremben és a SZÍNPADON, illetve a színpadi beállóknál ÉTELT FOGYASZTANI SZIGORÚAN TILOS! Megkérjük a vezetőket, hogy erre hívják fel táncosaik figyelmét, mivel a szabály megszegése a versenyből való kizárást vonja maga után!

 

Regisztráció:

Regisztráció az első feladat érkezéskor, a Regisztrációs pultnál a belépéskor. Kérjük a versenyzőket, hogy együtt, egyszerre sorakozzanak fel a pultnál, mivel a regisztráció csapatonként és név szerint is zajlik!

A regisztrációs pultnál történik karszalagok átvétele.

 

Belépőjegy: A kísérők részére belépőjegy a regisztrációs pulttal szemben a helyszínen váltható. (Elővételre nincs lehetőség.) – Bővebben a versenykiírásban.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy ingyenes belépőt (karszalagot) kizárólag a versenyző táncosoknak, illetve azok felkészítő tanáruknak (koreográfusoknak) biztosítunk. Illetve a belépés 6 éves kor alatti hozzátartozóknak ingyenes. Viszont a tartalék táncosoknak, kísérőknek, szülőknek, 6 év feletti testvéreknek, stb. a belépőjegy váltása kötelező!

 

Öltözők használata:

Öltözők elfoglalása a regisztrációt követően. Az őrizetlenül hagyott holmikért felelősséget nem tudunk vállalni. Az öltözők rendjéért a bútorok és berendezési tárgyakért a csoportvezető felel, és az abban okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik. A versenyzők a produkcióik után hagyják el az öltözőket, hogy más csoportok is át tudjanak öltözni!

 

Verseny sorrend:

Minden versenyző versenysorrendje forgatókönyv alapján történik. Kérjük, kövessék figyelemmel az előttük lévő 3 csoportot, hogy időben a színpadnál legyenek.

A verseny előtt egy tervezett rajtlistát küldünk, amelyben még kérhető az átöltözés miatti sorrendváltoztatás. A végleges rajtlista kiküldését követően változtatásra már nincs lehetőség!

 

 1. A VERSENY DÍJAZÁSA

 

Oklevél, Érem, Díj, Trófea, Különdíjak, Szponzori díjak, Szakmai díjak

Versenyeink minősítő és egyben díjátadó versenyek.

Minden olyan produkció kap minősítést, amelynek legalább 50%-a értékelhető. Az eredményhirdetés minősítő részében minden produkció oklevelet és a produkcióban résztvevő összes táncos érmet kap. Tehát senki sem távozik üres kézzel!

Ezen felül díjakat kizárólag a Gyémánt/Kiemelt arany/Arany minősítést kapott produkciók vehetnek át. Továbbá egy-egy produkció több díjra is esélyes lehet.

A díjakról bővebben az aktuális versenykiírásban.

 

- A díjkiosztón a versenyzőknek a fellépő ruhában kell megjelenniük.

FIGYELEM:

A rendezett és átláthatóbb díjkiosztás érdekében megkérjük a vezetőket, hogy a minősítés és a díjkiosztás új szabályait tartsák be! Eszerint:

Az eredményhirdetés előtt minden egyéni (szóló) és duóban táncoló táncos fáradjon fel a színpadra, továbbá a csoportos és formációs produkciók esetén produkciónként 1 fő a vezető által kijelölt táncos (képviselő) foglaljon helyet a színpadon! Megkérjük a többi versenyzőt, hogy az eredményhirdetést a nézőtérről kísérjék figyelemmel! Köszönjük!

A sportszerű viselkedést és versenytársaink iránti tiszteletet az egész verseny és az eredményhirdetés ideje alatt is elvárjuk, ezért kötelező az eredményhirdetést végigvárni, ellenkező esetben a díjat elveszítik.

 

FELHÍVJUK A VERSENYZŐK FIGYELMÉT, hogy reklamációt a színházterem elhagyásáig fogadunk el! Ezt követően nem! Ezért kérünk minden versenyzőt, hogy várja meg az eredményhirdetést és vegye át az őt megillető érmet, díjat. Amennyiben a csoportból a versenyző nincs jelen az eredményhirdetésen és az átvett díját a csapattársai nem adják át neki, a szervezők ezért nem vállalnak felelősséget!

 

 1. AZ ÉRTÉKELÉS főbb szempontjai:

 

Technikai

- táncelemek nehézségi szintje

- táncelemek kivitelezése

- a versenyző(k) életkori és tudásszintjének megfelelő technika és nehézségi szint megválasztása

 

Koreográfia

- eredetiség

- kreativitás

- a koreográfia zenéhez való illeszkedése

- színpad kihasználása (a színpad betáncolása)

- térforma váltások

 

Előadásmód

- a mondanivaló tolmácsolása

- átélés

- kisugárzás

- látványosság

- összhatás

- zenére való táncolás

 

A versenygyakorlat csak abban az esetben értékelhető, amennyiben a versenyző legalább a produkció 50%-át bemutatta. Újratáncolási lehetőség nincs! Illetve produkció akkor értékelhető, amennyiben a koreográfia legalább 90%-a táncelemket tartalmaz!

 

 1. A ZSŰRI: A szervezők által felkért szakemberek (3-5 fő).

 

TILOS:

- pirotechnikai eszköz használata (kivétel a versenyzők által hozott biztonságos füstgép)

- színpad szennyezése

 

A rendezvényen a szervezők által felkért hivatásos fotós fog képeket készíteni, melyek a helyszínen megvásárolhatók. Egyénileg FOTÓZNI, felvételt készíteni kizárólag a nézőtérről lehet! A versenyzők a versenyen való részvételükkel hozzájárulnak a fotók felhasználásához.

A versenyzők és kísérőik részére BÜFÉT biztosítunk.

 

Versenyeink jelmondata: „Tiszta tánc, tiszta verseny (TM)”

A verseny tisztasága érdekében a szervezők, illetve a zsűri táncosai a versenyben nem vesznek részt!

A szervezők a jelentkezők számától függően a helyszín és az időpont változtatás jogát fenntartják.

Továbbá versenyzőink és a pontos, figyelmes zsűrizés érdekében a produkciók számát korlátozzuk, így tavaszi versenyeinken 150, az őszi versenyinken 120 produkciónál többet nem engedünk. (Kivétel, amennyiben az utolsó jelentkező produkciószáma ezt kevéssel túllépi.) Versenyünk a messziről érkezőknek is ideális időpontban kezdődik és ér véget!

KÉRJÜK A VEZETŐKET, HOGY A VERSENYSZABÁLYZATOT ISMERTESSÉK A VERSENYZŐKKEL és kiskorú versenyző esetén a SZÜLŐKKEL IS! A kísérő szülők közül többen nincsenek tisztában a szabályokkal és a menetrenddel és ez reklamációra adhat okot.

Köszönjük!

 

Debrecen, 2014. január 12.

 

LETÖLTÉS: VERSENYSZABÁLYZAT

 

 

 

 

Hírek

 • ÚJDONSÁGOK:

  ÚJDONSÁG CSAK EZEN A VERSENYÜNKÖN:
  Megválasztjuk a verseny, azaz az Álarcosbál BÁLKIRÁLYNŐJÉT ÉS BÁLKIRÁLYÁT!
  A koronát annak a két táncosnak tesszük a fejére, aki tánctudásában kiemelkedő és sminkje, jelmeze bálhoz illő lesz.
  A győztesek nem csak tánciskolából és nem csak egy korcsoportból kerülhetnek ki. Tehát a díjra mindenki esélyes, aki szép jelmezben, kiválóan táncol és színpadi jelenléte kisugárzó.

  NÍVÓ-DÍJ - Díjazzuk a hűségeteket és az ötleteiteket: 
  Szintén újdonság! A Nívó-díjat az a tánciskola, tánccsoport vagy Táncstúdió veheti majd át, amely legalább már két versenyünkön részt vett (akár az őszi, akár a tavaszi) és most akár egy, de akár több produkciójában megmutatja sokoldalúságát, kreativitását. Ezzel a díjjal tehát számunkra a verseny legeredményesebb táncosait fogjuk díjazni. A NIVÓ-díjhoz a szervezők egy 20.000-Ft értékű nevezési díj utalványt is felajánlanak, amelyet a győztes tánciskola felhasználhat "AZ ÉV TÁNCA 2018" tavaszi versenyünkön.

 • AZ ÉV TÁNCA (TM) 2017

  2017. ÁPRILIS 22.

  A jelentkezéseket az elért maximális produkciószám miatt, a jelentkezési határidő előtt 3 héttel LEZÁRTUK!

  NEVEZÉSI HATÁRIDŐ (A NEVEZÉSI DÍJAK BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE):

  2017. ÁPRILIS 10.

 • Őszi Versenyünk Időpontja

  Kedves Versenyzőink!

  Őszi versenyünk 2016. november 5-én, Szombaton kerül megrendezésre.

  A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: OKTÓBER 20.

  (A JELENTKEZÉSI LAPOKAT OKTÓBER 20-IG BE KELL KÜLDENI!)

  A NEVEZÉSI DÍJAKAT ÉS A ZENÉKET PEDIG OKTÓBER 25-IG FOGADJUK!

   

 • A JELENTKEZÉSEKET LEZÁRTUK!
  2016-04-13 19:52:01

  KEDVES TÁNCPEDAGÓGUSOK ÉS VERSENYZŐK!
  EZÚTON ÉRTESÍTÜNK BENNETEKET, HOGY A JELENTKEZÉSEK ELÉRTÉK A MAXIMÁLIS LÉTSZÁMOT, ÍGY A MAI NAPON A JELENTKEZÉSEKET LEZÁRTUK!
  Azokat a produkciókat, amelyeket előre jeleztetek nekünk (e-mail-en, telefonon, stb - ez még 4 tánciskola), de a jelentkezési lapot ezidáig nem küldtétek el, MÉG ELFOGADJUK, legkésőbb április 20-ig történő beérkezéssel!
  Végleges produkciószámot a nevezési díjak beérkezését követően tudunk majd közölni (április 25). Illetve azokat, akik még szerettek volna jelentkezni, várólistára tudjuk helyezni és április 25. után tudjuk megírni, hogy az esetleg mégsem nevező versenyzők helyére be tudjuk-e őket tenni.
  KÖSZÖNJÜK A BIZALMAT, A SOK-SOK PRODUKCIÓT ÉS KÖSZÖNJÜK HOGY NAGYON SOKAN ÚJRA RÉSZT VESZTEK VERSENYÜNKÖN!

 • Az Év Tánca 2016

  IDŐPONT: 2016. MÁJUS 7. SZOMBAT

  DEBRECEN

   

 • DANCE FACTOR 2015 - Őszi Verseny

  Őszi Versenyünk Időpontja:

  2015. November 7.

  Debrecen

  TÁMOGATÓNK:

   

 • AZ ÉV TÁNCA 2015

 • TÁMOGATÓINK:

   

   

   

   

   

   

Weboldal készítés ingyen